בתאריך 18.6.20 קבע בית המשפט המחוזי בתל אביב כי, אופניים חשמליות הן כלי רכב מנועי כהגדרתו בחוק הפיצויים לנפגעי תאונות דרכים. קביעה זו התקבלה לאחר הליך משפטי ארוך שנמשך חמש וחצי שנים, שבו עתרו שבעה פגעים, משבע תאונות שונות כנגד קרן "קרנית"- שהיא קרן לפיצוי נפגעי תאונות דרכים, שהוקמה מכוח "חוק פיצויים לנפגעי תאונות דרכים". תפקידה של קרנית הוא להבטיח פיצוי לנפגע שנגרמו לו נזקי גוף בתאונת דרכים, והוא איננו יכול לקבל פיצוי מחברת ביטוח.
כל שבע התביעות הנ"ל שהוגשו כנגד קרנית (וגם כנגד המדינה), אוחדו לכדי תיק אחד שנידון בבית המשפט המחוזי ת"א כאמור, בפני השופטת חדוה וינבאום וולצקי. בכתב ההגנה שהוגש מטעם "קרנית", הלה טענה כי אופניים חשמליות אינן חסות תחת הגדרת המונח "רכב מנועי" ולכן היא אינה הכתובת שאמורה לפצות נפגעי תאונות דרכים שהם רוכבי אופניים חשמליות.
השופטת לא קיבלה את טענתה של "קרנית", ואף הוסיפה כי נכון וראוי להכניס את האופניים החשמליות תחת ההגדרה של רכב מנועי בחוק הפיצויים לנפגעי תאונות דרכים- ואף להחיל על רוכבי האופניים החשמליות את החובות החלות על משתמשים בכלי רכב מנועי (ובהן ביטוח חובה), אלו דברי השופטת מפסק דינה הקורא לשנות את המצב הקיים:
"לאור הסיכון המוגבר שבפגיעה של רוכב אופניים חשמליים בעצמו או בצד ג'י, נכון היה לחייב בביטוח חובה גם רוכבי אופניים חשמליים, בדיוק כפי שמחויב כל רוכב אופנוע ואפילו מדובר באופנוע קטן".
אופניים חשמליות ביטוח בתאונת פגע וברח
עם זאת, למרבה ההפתעה, הדרישה לפיצויים מאת קרנית נדחתה על ידי השופטת, באומרה: "תקציבה של קרנית מבוסס על אחוז מתוך סך כל הפרמיות שגובות חברות הביטוח בביטוחי חובה. זאת נוכח תפקידה להיות גוף שיפצה נפגעים שנפגעו כתוצאה משימוש ברכב מנועי, שהיה צריך להיות מבוטח ולא בוטח כחוק או במקרים של תאונת פגע וברח. ההיגיון הפשוט מוביל למסקנה כי קרנית אינה אמורה לפצות קבוצה של נפגעים, שנפגעו מרכבים שלא בוטחו בביטוח חובה".
ניכר כי פסק דינה של וינבאום מכיל ביקורת כלפי רשויות המדינה שלא הכפיפו את רוכבי האופניים החשמליות לרכוש כיסוי ביטוחי, אך כעת המושכות הן בידיים של המדינה והיא האחראית להסדיר את נושא הבטיחות (והביטוח) למקרים של תאונות בהן משתתפים רוכבי אופניים חשמליות.
מדוע ביטוח אופניים חשמליות יכול לסייע
פסיקה זו מדגישה לנו עד כמה חשוב לרכוש ביטוח אופניים חשמליות, אשר מעניק כיסוי ביטוחי לא רק להוצאות הנגרמות כתוצאה מפציעה או להוצאות הרפואיות שצריך לשלם. אלא, גם לאבדן של ימי עבודה או לפגיעה בהכנסה במקרה של אשפוז ממושך- דבר שהוא בבחינת גלגל הצלה של ממש.
מה שהכי קריטי בתאונת אופניים חשמליות זה שצריך כסף, ומהר. המענה המיידי של פיצוי כספי בביטוח תאונת אופניים חשמליות מאפשר לרוכב להתמקד בהחלמה. הרוכב לא יכול בעצם להתמודד עם הוצאות פתאומיות לאחר תאונת אופניים חשמליות, לכן הביטוח נותן את מרווח הנשימה להתאוששות מבלי לדאוג לחזרה מהירה לעבודה, או להוצאות שלא יוכל לכסות במצב הרגיש בו הוא נמצא כרגע.
אין ספק שהאופניים החשמליות שנכנסו לחיינו בשנים האחרונות שינו אותם לגמרי, תוך שהם מקלים עלינו ומסייעים לנו להגיע בקלילות ממקום אחד למשנהו. אבל הדרך שבה הן נכנסו וקלות הראש של כולנו בנושא, לוקה בחסר. שינוי חייב להגיע.
ביטוח חובה לאופניים חשמליות לכל רוכב זה עניין של זמן, אולם, גם אם הדבר לא יוסדר מבחינת החוק, המציאות מלמדת שלבטח את עצמכם זו החלטה מאוד חשובה במידה ואתם נוהגים לרכב מדי פעם על האופניים החשמליות שלכם.
המחיר הנמוך של הביטוח לא יכביד עליכם יותר מדי ויאפשר לכם לנסוע בשקט ברחבי העיר בה אתם גרים. גם במידה ויקרה משהו, חברת הביטוח תשלם.
**סתם בשביל הקטע, רושמים אופניים חשמליים, אבל 50% מהגולשים רושמים חשמליות 🙂