על מנת לרכב על אופניים חשמליים, מחובתו של הרוכב לעבור בהצלחה את מבחן התיאוריה, להיות מעל לגיל 16 ולהחזיק ברישיון רכיבה בתוקף. לצד כל החובות הללו – האם יש ביטוח חובה לאופניים חמשליים, אפילו בסיסי שיהווה עבורו רשת ביטחון במקרה של פגיעה?
כל נהג רכב ממונע מחויב לרכוש כיסוי ביטוח חובה, הנועד להעניק רשת ביטחון לנזקי גוף במקרה של תאונה. רוכבי האופניים מחויבים לפי חוק בנסיעה על צד הכביש ובקרבת רכבים, מה שמגביר משמעותית את רמת הסיכון לפגיעה עבורם. אם כך, מדוע עבור רוכבי האופניים החשמליים לא מובטח כיסוי ביטוח החובה במקרה תאונה? שאלה טובה, גם אנחנו שאלנו.
עקב התפתחות ענף האופניים החשמליים, פרסם משרד התחבורה תיקוני חקיקה שמעגנים את החובות והשינויים בתחום הרכיבה. במסגרת זו, נסיעה על אופניים חשמליים מותרת החל מגיל 16 ומותנית במעבר בחינת התיאוריה ייעודית, וקיימת חובת רישיון בתוקף. מתווה תכניות לאומיות להגברת רמת המודעות לרוכבי האופניים החשמליים וצמצום תאונות הדרכים הינו צעד מבורך, כך שניתן להניח כי ביטוח חובה עשוי להשתלב בעתיד כהגנה וכיסוי עבור הרוכבים. לצד התקנות והחובות החלות על רוכבי אופניים חשמליים, במקרה של תאונה עולה צורך משמעותי בפיצוי והגנה, שניתן לרכוש דרך ביטוח חובה בסיסי לכיסוי ומתן מענה בזמן אמת.
חשיבות ביטוח חובה לאופניים חשמליים
אם אעשה תאונה – בטוח יהיה מי שידאג לי, לא? תחשבו שוב.
על הכביש, ביטוח חובה הוא האמצעי היחידי להבטחת הגנה מפני נזקי גוף במקרה של תאונה או פציעה. במסגרת רכיבה על אופניים חשמליים ועל פי חוק, לא קיימת זכאות לפיצוי מכל גוף באשר הוא. אם ביטוח חובה לרכב מעניק הגנה במקרה של פציעה או תאונה, אז טבעי לחשוב שכיסוי זה רלוונטי גם עבור רוכבי אופניים חשמליים, החשופים לסיכון מוגבר על הכביש. ניתן לדמיין בעתיד הקרוב עולם בו הכללים והתקנות בו רוכבי אופניים יחויבו בהם, יחולו גם על תחום ביטוח החובה שיעניקו עבורם רשת ביטחון ממשית במקרה של פגיעה.
רוכבי אופניים חשמליים בוחרים לרכוש כיסוי ביטוח חובה מתוך גילוי של אחריות אישית, ורצון שלא להסתמך על גופים חיצוניים למתן מענה בשעת הצורך. הצלחה בבחינת התיאוריה, הנפקת רישיון רכיבה וחבישת קסדה הם צעדים חיוניים והכרחיים לנקיטת זהירות. עם זאת, צעדים אלו אינם מעלימים את הסכנות הטמונות ברכיבה בצד הכביש. מידת החשיבות לרכישת של כיסוי ביטוח חובה לאופניים חשמליים מתגלה בשעת צרה כגלגל הצלה על מנת להבטיח הגנה מלאה במקרה של פגיעה בתאונה.
בהתאם להחלטת שר התחבורה והבטיחות בדרכים, רכיבה על אופניים חשמליים מחייבת בחבישת קסדה בכל רכיבה, ברישום למבחני תיאוריה ובפעולות נוספות המסתכמות בעלויות משמעותיות. הוצאות אחזקת אופניים חשמליים אינן מסתכמות ברכישת כלי התחבורה הדו-גלגלי בלבד. למעשה, רכיבה על אופניים חשמליים כרוכה בתשלומים כספיים, שאיך לומר זאת? לא "הולכים ברגל". במקרה של תאונה מתווספות הוצאות כיסויים רפואיים, כך שביטוח חובה לאופניים חשמליים הוא חיוני להתמודדות.
על מה אני משלם בביטוח חובה לאופניים חשמליים?
על איזה כיסוי משלמים, שאלת? בעיקר, והכי חשוב – בביטוח חובה לאופניים חשמליים, משלמים על הוודאות לכיסוי עלויות נזקי גוף. ביטחון מסוג זה לא ניתן כיום באמצעות אף גוף מדיני כזה או אחר. בניגוד לכך, חשוב לזכור שבביטוח חובה לאופניים חשמליים, דין האחריות לגרימת התאונה אינו רלוונטי! ביטוח החובה יעניק את הכיסוי הרפואי לפגיעות גוף של הרוכב, נהגים אחרים, עוברי אורח או מעורבים נוספים בתאונת האופניים החשמליים, ללא קשר לשאלת האשמה או גרימת התאונה.
במילים פשוטות, ביטוח החובה לאופניים חשמליים יופעל בכל מקרה של פגיעת גוף כתוצאה מתאונת דרכים. התשלום על הפוליסה מועבר לחברת הביטוח מידי חודש ומבטיח הגנה על הנהג ושאר משתמשי הדרך, לסיוע בהוצאות רפואיות. מטרת ביטוח החובה הינה להעניק כיסוי מיידי ובסיסי ולאפשר קבלת טיפול רפואי לכל פצוע מתאונת דרכים, ללא תלות בסטטוס כלכלי.
רכישה ותשלום של ביטוח חובה לאופניים חשמליים מהווה רשת ביטחון המפנה מהרוכב דאגה הנוגעת לכיסוי הוצאות נזקי גוף. מטבעה, תאונת אופניים חשמליים הינה מקרה פתאומי ולא צפוי, כך שתשלום ביטוח חובה לאופניים חשמליים מקנה זכות כיסוי לפגיעות גופניות ללא בירוקרטיה, שבהתמודדות רפואית היא מיותרת מתמיד.
למי מיועד ביטוח החובה של האופניים החשמליים
לכל מי שיש שני גלגלים וכיסא. כן, זה מתאים לכולם.
בשנת תשל"ה (כנראה שנת 1974, אל תתפסו אותנו במילה), מדינת ישראל פרסמה חוק לתיקון פקודת ביטוח רכב מנועי וקבעה כי כל רכב ממונע חייב ברכישת כיסוי "ביטוח חובה" בתוקף. עבר קצת זמן מאז, וכיום רבבות של כלי תחבורה בדמות אופניים חשמליים פוקדים את כבישי הארץ. אם כבר בשנות ה-70 המחוקק ראה לנכון כי ביטוח חובה לרכב הוא מתאים לכולם – ניתן להניח שביטוח חובה לאופניים חשמליים, ה"רכב" של המאה ה-21, מתאים גם כן לכולם.
"לי זה לא יקרה". מכירים?
כחלק מתכנית המתווה של הרשות הלאומית בבטיחות בדרכים, החובה לעמידה בתקנות הרכיבה חלה על כל רוכב אופניים חשמליים מאחר והסכנות שברכיבה בכביש אינן פוסחות על אף רוכב. במסגרת העשייה הענפה למיגור מספר תאונות הדרכים בהם מעורבים אופניים חשמליים, ביטוח החובה נועד להעניק כיסוי משלים בהנחה שלצערנו, התאונות לא ימוגרו לחלוטין. על אף התקנות החדשות שנכנסות לתוקף, תאונות אופניים חשמליים ממשיכות ללוות את שגרת חיינו. לעומת ביטוחי רכוש וביטוחי פיצוי אחרים, ביטוח חובה לאופניים חשמליים מגן על כל אחד, שכן כולנו חשופים לנזקי גוף ופציעות בעת רכיבה. תוצאותיה של תאונת אופניים חשמליים עשויות לגרור אשפוז ממושך הכרוך בהוצאות כספיות, כאשר אף רוכב אינו מוגן לחלוטין.
רוכשים ביטוח חובה לאופניים חשמליים בפעם הראשונה
עצם המודעות לסכנות הכביש בעת רכיבה על אופניים חשמליים מהווה "דיווש" בכיוון הנכון.
ובכל זאת, מה שחשוב לזכור הוא שכדאי שתדעו על מה אתם משלמים! ביטוח חובה לאופניים חשמליים הוא ייחודי ואינו דומה לכל ביטוח מוכר אחר. ביטוחים אחרים משווקים על ידי מתן סכומי פיצוי גבוהים, כאילו שמדובר ב"פרס" כלשהו במעמד של תאונה. בניגוד לכך, ביטוח חובה, כשמו כן הוא, הוא ביטוח בסיסי עד כדי כך שנועד להעניק מענה ראשוני לכיסוי אמיתי של נזקי גוף והוצאות רפואיות משמעותיות, לא רק של המבוטח, אלא של כלל המעורבים. היתרון טמון בחוסר בירוקרטיה ושאלת אשמת התאונה.
נקודה נוספת שחשוב לזכור, היא כי ישנה הנחה מוטעית לחשוב כי תביעות פרטיות מצד רוכבי אופניים חשמליים את הרשויות המקומיות או העיריות במקרים של תאונות דרכים, עוסקות במתן פיצוי כספי ובדרך כלל מתבצעות באמצעות עורך דין, כך שקבלת הפיצוי אינה מיידית ואינה וודאית, אם בכלל. ביטוח חובה לאופניים חשמליים לא נועד להעניק פיצוי, אלא באמת להחזיר את רוכב האופניים החשמליים לאחר תאונה, במצב כה עדין ולא יציב רפואית, למצב מאוזן והתמקדות במה שחשוב ובהחלמה. המענה הוא בעיקר על הפסד הכנסות עתידיות כתוצאה מאבדן ימי עבודה, נכות מכל סוג, תקופת שיקום, ימי אשפוז או הוצאות רפואיות שנגרמו בעקבות פציעה מתאונה.
הרכבת ביטוח חובה לאופניים חשמליים מבית אורבן רייד
ענף התחבורה הדו-גלגלי, לרבות האופניים החשמליים, תופס תאוצה במהירות רבה בחיינו. לצד תשלומים כענף שנמצא בהתהוות ותופס תאוצה בחיים שלנו, אנחנו מוכרחים לקחת אחריות אישית ולא להסתמך על גוף כלשהו שאפילו לא קיים, ולחכות עד שיגיע הרגע כדי להיווכח לדעת שאף אחד לא מחכה מעבר למסדרון באשפוז כדי להעניק לכם את הפיצוי שלא מגיע לכם. גם לאחר מעבר תיאוריה, חבישת קסדה ונקיטת משנה זהירות למניעת תאונה, אנו מוכרחים להבין שאנחנו לא לבד על הכביש ותאונות עשויות לקרות. אם המדינה, המחוקקים והחדשות דואגים להציף למודעות את חשיבות ידיעת החוקים וכו' – קרב היום בו יבינו גם הם עד כמה מהותי ובלתי ניתן לויכוח לבצע ביטוח חובה כחוק בסיסי שיסדיר את התחום ויגביר את מידת האחריות ברכיבה וגם ימסד את קהילת הרוכבים של האופניים החשמליים כלגיטימית.