בשנים האחרונות נרשמת מגמת עלייה חדה בעשיית שימוש באופניים חשמליים, ועם כל האהבה שלנו לדו- גלגליים הללו, יש לציין כי היעדר מודעות לחוקי הבטיחות והנהיגה הקבועים בחוק, יוצר מצב מסוכן מאוד המוביל לתאונות שתוצאותיהן הן קשות.
לכן, החלטנו לרכז עבורכם את כל העובדות והנתונים הנוגעים לחוקי נסיעה באופניים, שעליכם לדעת (וליישם) לפני שאתם עולים על הרכב הדו גלגלי הממונע שלכם, בנסיעה לאוניברסיטה, לבילוי בדרום העיר, או סתם לביקור מכר וותיק
חוקי נסיעה באופניים: תקנות וחוקי תעבורה שחשוב להכיר
חוקי נסיעה באופניים הם אמנם לא "בשמיים", אך היעדר יישום נכון שלהם עלול להוביל לאסון של ממש. חשוב לדעת כי על כל כלי רכיבה דו גלגלי ממונע נדרש לעמוד בתנאים של תקנות התעבורה. בארץ כמו בארץ, סוחרים ובעלי חנויות שונות מצאו את דרכם לצרכן הפוטנציאלי תוך שהם עוקפים את דרישות התקן הנ"ל וישנם אף סוחרי אופניים וקורקינטים חשמליים היום, אשר מבצעים בהם שינויים האסורים על פי החוק, דבר שמעמיד את הרוכשים הפוטנציאליים בסיכון, וכל זאת במטרה לחזק ולשפר את הביצועים של אותם דו גלגליים כדי למכור אותם ביותר כסף; שינויים אלו למעשה הופכים את האופניים והקורקינטים למעין קטנועים, ובשל כך הם הופכים למסוכנים לשימוש בהרבה יותר, במיוחד בקרב צעירים שלא מודעים לסכנות הכרוכות בדבר.
היכן מותר לרכב לפי חוקי האופניים?
ככלל, ישנו איסור ברור לכל כלי הרכב הממונעים לעלות על המדרכה (אלא אם כן מוליכים אותם שלא תוך כדי רכיבה). כלומר, חוקי הנסיעה באופניים קובעים כי מותר לרדת מהדו גלגלי ולהוליך אותו על פני המדרכה, כשהולכים לצידו ואוחזים בכידון שלו. תתפלאו גם לדעת כי איסור הרכיבה על הדו גלגלי חל אף בשטחי מעברי חצייה ומקום בו הרוכב מעוניין לחצות את הכביש במקום מוסדר, עליו לרדת מהדו גלגלי ולהוליך אותו ביד. אז היכן כן מותר לרכב על האופניים והקורקינטים החשמליים? ניתן לרכב עליהם בתחומים של שבילי אופניים, כאשר קיים באזור שביל מוסדר, אזי מותר לרכב רק בו ולא בחלקים אחרים של הדרך. במקרה שאין שביל אופניים מוסדר, על הרוכב לרכב על כביש בצד, כאשר נתיב הנסיעה צריך להיות כמה שיותר קרוב לשפתו הימנית של הכביש, תוך כדי הקפדה על שמירת מרחק בטיחות סביר משאר כלי הרכב.
מבחן תיאוריה חוקי נסיעה באופניים חשמליים- נקודות חשובות
מבחן התיאוריה הייעודי כולל 30 שאלות מקצועיות הנוגעות לכללי הרכיבה הבטוחה והנכונה על אופניים חשמליים, ע"פ חוקי התעבורה. רק מי שעובר בהצלחה את הבחינה יקבל היתר נהיגה מיוחד לרכיבה על אופניים חשמליים. בדומה למבחן התיאוריה על רכב, מבחן התיאוריה לאופניים חשמליים כולל כאמור 30 שאלות, כאשר יש לענות נכונה לפחות על 26 שאלות מתוכן. (כל נבחן שטועה ב-5 שאלות או יותר- יכשל בבחינה).
למבחן ניתן לגשת רק מגיל 15 וחצי ומעלה, אולם זה המקום לציין כי ע"פ חוקי התעבורה במדינה, הרכיבה על אופניים חשמליים מותרת רק למי שמלאו לו 16 שנים.
איך מתכוננים בפועל למבחן תיאוריה לאופניים חשמליים?
מאגר השלם של השאלות והתשובות למבחן עיוני של חוקי הנסיעה באופניים, לרוכבי אופניים חשמליים (A3), נמצא באתר משרד התחבורה והבטיחות בדרכים. [כמו כן, ישנם גופים פרטיים רבים אשר עוסקים בהכנה פרטנית ולמידה מרוכזת למבחן (גם באופן מקוון)]. על מנת לגשת לבחינה, עליכם להנפיק "טופס ירוק" (טופס בקשה לרישיון נהיגה הכולל בין היתר בדיקת עיניים) בתחנות צילום לרשיון נהיגה. רק לאחר שהנבחן ממלא את הטופס הנ"ל, הוא רשאי להיבחן במבחן התיאוריה לאופניים חשמליים באחד מתוך 45 מרכזי בחינות תיאוריה אשר ממוקמים ברחבי הארץ.